Категория проекти

Реклама


В Саудитска Арабия започва строежът на 1007-метровия небостъргач

В Саудитска Арабия започва строежът на 1007-метровия небостъргач

Share

Започна монтирането на първите строителни кранове, които ще строят първата в света сграда с височина над 1000 метра. Строителството на небостъргача Kingdom Tower в град Джeда в Саудитска Арабия започна по-рано през тази година, припомня vertikal.net. Най-високата сграда в света в момента е небостъргачът Burj Khalifa в Дубай.

tower 2

Покрай основите на Kingdom Tower в момента се поставят шест повдигащи се стрелови крана, които ще се използват при строителството на сградата. Част от крановете са на германската фирма Liebherr. Очаква се те да могат да повдигат строителни елементи с максимална тежест от 11-12 тона. Те ще бъдат закрепени от външната страна на сградата на няколко конзолни платформи. По всяка вероятност по време на строителството един от крановете ще постави нов рекорд в строителния бизнес – в процеса на строителството той ще се намира на над 1000 метра височина. Вероятно към него се очаква да бъде монтиран и асансьор за придвижване на оператора на крана.

Очаква се кулата Kingdom Tower да струва 1,2 милиарда долара и да се издигне на точно 1007 метра в небето над града, информира и Ingenieur.de. Според плановете сградата ще бъде с разгъната площ от 500 000 кв.м, като в нея ще има офиси, жилища и един хотел. Когато бъде завършен, високият 1 километър небостъргач ще е близо два пъти и половина по-висок от построената на мястото на разрушения на 11 септември 2001 г. Световен търговски център в Манхатън Freedom Tower и два пъти по-висока от Световния финансов център в Шанхай.

Сградата ще бъде и със 172 метра по-висока от сегашния най-висок небостъргач в света - Burj Khalifa в Дубай.

Припомняме, че „Burj Khalifa е с височина 828 метра, като в нея има жилища на 584 метра над земната повърхност. Асансьорите пък отвеждат посетителите до 189-тия етаж. Наблюдателната й платформа се намира на 124-тия етаж. В момента над 1 милион души посещават “Бурж Халифа” всяка година.

Създателят й е американският архитект Адриан Смит, който проектира и бъдещата Kingdom Tower. Според проекта наблюдателната площадка на небостъргача край Джеда ще се намира на 502 метра височина, което ще я направи най-високата наблюдателна платформа в света.

Новата кула ще се издигне в северната част на Джеда - най-важното пристанище на Саудитска Арабия на Червено море. Инициативата е на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал, който е един от най-богатите араби в Близкия Изток и племенник на крал Абдула.

В строителните работи по полагането на основите на Kingdom Tower участва германският концерн Bauer. В рамките на договор за 25 млн. долара компанията е положила общо 270 подпори с размери 1,50 на 1,80 метра на дълбочина между 50 и 110 метра. По план се очаква Kingdom Tower да бъде завършена през 2019 г., а собственик на мащабния проект е инвестиционният холдинг на Риад - Kingdom Holding Company. По план сградата трябва да има 167 етажа и в нея да се инсталират 59 асансьора.

източник:investor.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.